Aranżacja kuchni wcale nie jest tak prostym zadaniem, jak by się wydawało. Wszystkie elementy muszą dobrze się ze sobą komponować, a przy tym charakteryzować się specyficznymi parametrami technicznymi. Meble powinny odznaczać się nie tylko wysoką jakością, ale też odpornością na wilgoć oraz wysoką temperaturę.
Blaty kuchenne z kamienia
Dotyczy to zwłaszcza blatów. Warto więc zastanowić się nad tym, z jakiego materiału powinien być wykonany taki blat kuchenny. Możliwości mamy kilka. Najpopularniejsze są blaty laminowane oraz drewniane, ale w ofertach producentów znajdziemy również blaty z konglomeratu oraz z kamienia. Która opcja jest najlepsza? Przyjrzyjmy się każdej z nich po kolei. Jeśli chodzi o blaty laminowane, jest to wybór najpopularniejszy, głównie ze względu na cenę – to najtańszy rodzaj blatu. Wykonany jest bowiem z płyty wiórowej, jednak dodatkowo utwardzonej za pomocą specjalnej żywicy. Laminat zapewnia odpowiednie zabezpieczenie zarówno przed wilgocią, jak i bezpośrednim działaniem wody. Dzięki szerokiemu wyborowi faktur laminatu, możemy bez problemu dobrać taki blat, którego estetyka idealnie wpasuje się we wnętrze. W dodatku nie ma problemu z tym, aby w blacie wyciąć otwór na wpuszczany zlew.
Istotne jest jednak to, aby laminat dokładnie przylegał do całej powierzchni blatu, każda bowiem ingerencja w niego może doprowadzić do osłabienia właściwości odporności na wodę. Jeśli jednak zamiast blatu laminowanego wolisz bardziej ekskluzywne rozwiązania, zobacz, jakie nowoczesne blaty kuchenne w Warszawie proponują tamtejsi producenci. Na pewno wśród nich znajdziesz blaty kamienne. Ich jakość zależy od wykorzystanego surowca – najlepszy jest granit, ponieważ z natury charakteryzuje się nienasiąkliwością oraz optymalną twardością. Z kolei pewne wady posiada marmur, choć też jest popularny. Głównie chodzi tutaj o to, że ulega przebarwieniom wraz z upływem czasu i nawet impregnacja nie jest w stanie temu zapobiec. Małe ryski możemy jednak z powodzeniem wypolerować. Mimo tego nie poleca się krojenia bezpośrednio na blacie. Jeśli zależy nam na blacie kamiennym, ale przeszkadzają nam jego wady, możemy pomyśleć o wybraniu blatu z konglomeratu. Konglomerat to specjalne mieszanki minerałów, żywic akrylowych oraz sproszkowanych pigmentów.
Z zewnątrz przypominają blaty kamienne, jednak różnią się od nich parametrami technicznymi – są na przykład o wiele lżejsze i nie wymagają konserwacji, charakteryzują się też bardzo dobrą odpornością na zarysowania. Do tego wszystkiego łatwo je utrzymać w czystości. W tak szerokim wyborze blatów kuchennych z pewnością znajdziemy coś dla siebie.